Aprócska gyõzelem!

Némi jogi kacskaringó után ma elsõ fokú (tehát nem jogerõs) ítélet született abban a peremben, amiben azt kérem a törvényszéktõl hogy állapítsa meg, hogy Hargita megye prefektusa megszegte a törvényt amikor nem is válaszolt a tavaly novemberi petíciómra, illetve hogy kötelezze õt arra, hogy oldja meg a vonatkozó jogszabály elõírásainak megfelelõen a petícióban felvetett problémát.
Jó kis jogállam, mondhatja valaki, hisz holnap lesz egy kerek éve hogy a kérést megfogalmaztam, s nem hogy végrehajtva nincs, de még el fog telni egy idõ az ítélet megszövegezésével és kiközlésével, utána várhatóan a prefektus fellebbezni fog, s csak a Fennvaló tudja, hogy mikor és miképpen fognak jogerõsen dönteni a marosvásárhelyi táblabíróságon. Viszonyítsuk ezt ahhoz, hogy a kérést a prefektus 30 napon belül meg kellett volna oldja. S tegyük hozzá azt, hogy a prefektus egyik fõ feladata az, hogy felügyelje a törvények tiszteletben tartását. Mit lehet erre mondani? Óvodás gyerekek a homokozóban komolyabban, a játékszabályok pontosabb betartásával játszanak.
A dolognak van még egy külön pikantériája. A törvény azt mondja (hogy miért azt most hagyjuk), hogy minden közérdekû felirat kétnyelvû kell legyen a megyében, felül a román és alatta a magyar szöveg. S lám, a prefektust egyáltalán nem zavarja azon esetek megszámlálhatatlan sora, ahol valami csak románul van felírva, de ádázul hadakozik minden olyan esetben, amikor a felirat kétnyelvû, de a magyar van felül (mint tette ezt Csíkszeredában a forgalmi tájékoztató táblák esetében). Nyugodtan meg lehet mintázni róla a kettõs mérce szobrát.
Az igazsághoz pedig hozzátartozik az is, hogy ez az egész nem ember-, hanem rendszer-függõ. Nem arról van szó, hogy a prefektus rossz ember, ha kerülne helyette egy jobb, akkor az nem ezt tenné. Ugyanis mióta érvényben van a kétnyelvû feliratokra vonatkozó elõírás, azóta sokan melengették már a prefektusi széket. Volt köztük magyar ember is, a jogainkért oroszlánként küzdõ szövetség oszlopos tagja, de tõle is csak annyi telt, hogy küldött nekem egy levelet amiben arról tájékoztatott hogy õ intézkedett, majd rá néhány napra valóban postázott némi halovány felszólításokat, amiknek senki nem tett eleget, de ez õt már picikét se zavarta. Tudomásul kell venni, hogy ez állam-politika, aki odakerül, az a kormány utasításait követi. S ugyebár köztudott, hogy Románia hímes tojásként kezeli a nemzeti kisebbségeket (így a magyarokat is), de hogy ez a gyakorlatban mit is jelent, azt tökéletesen szemlélteti ez:
peldaerteku-kezeles

Kategória: Államérdek, Ez Románia, igazságszolgáltatás Romániában, Megyei ügyek, Politika, Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

5 Responses to Aprócska gyõzelem!

  1. csibibarna szerint:

    Adjon Isten

    Nagyon helyes. Nem tudnád nyilvánossá tenni a periratot, periratszámmal, hivatkozásnak, modellnek, valamint a végzést? Ezzel a problémával én is rengetegszer találkoztam, és nekem sose adtak igazat a közigazgatási bíróságon. De gondolom, mást is érdekelhet.

    Üdvözlettel
    Csibi Barna

    • Árus Zsolt szerint:

      Itt van a tudnivalók egy része:
      http://portal.just.ro/96/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9600000000035849&id_inst=96

      A petíció pedig így szólt:

      ———————————
      Tisztelt prefektus úr!

      A hét végén ismét Maroshévizen jártam és azt kellett tapasztalnom, hogy a jelzett helyek egyikén sem cserélték kétnyelvûre a csak román feliratokat. Ezek szerint a felszólítását az érintett intézményvezetõk nem vették kellõképpen komolyan.

      Ugyanakkor az is igaz, hogy nem kell olyan messze menni, Gyergyószentmiklóson is van olyan közintézmény, amin nincs kétnyelvû felirat. Joggal feltételezhetõ, hogy ugyanez a helyzet a megye más településein is elõfordul. Éppen ezért úgy gondolom, hogy globális megoldást kell keresni erre a jelenségre. Ön, mint a törvényesség õre, birtokában van azoknak az eszközöknek amelyekkel el lehet érni, hogy a megye minden közintézménye tartsa be a magyar nyelvû feliratozásra vonatkozó törvényes elõírásokat. Azt kérem tehát, hogy hivatalosan szólítsa fel a megyében mûködõ összes közintézmény vezetõit, hogy tartsák be a kétnyelvû feliratozásra vonatkozó törvényt, majd munkatársai révén ellenõrizze az összes intézményt, s indítson jogi eljárást minden olyan esetben, ahol törvénysértést észlelnek.

      Figyelembe véve, hogy Kovászna megyei kollégája még a törvényes elõírásokat is áthágva, mekkora lendülettel küzd a székely jelképek ellen, úgy gondolom, hogy már csak ezért is példát mutathatna neki abból, hogy miképpen kell pártatlanul, kiegyensúlyozottan, a helyi közösséget szolgálva, csak a törvények betartásával tevékenykedni.

      Jelzem ugyanakkor, hogy amire fennebb kérem az nem valami eltúlzott dolog, azt saját kezdeményezésbõl, hivatalból meg kellene tegye, hisz prefektusként ez feladata.

      Üdvözlettel,
      Árus Zsolt

  2. csibibarna szerint:

    Hát én nézegetem jobbról is, balról is azt az összefoglalót a törvényszék honlapján. Ott azt írja, hogy kötelezi a prefektúrát, hogy adjon választ. Elutasítja az összes többi kérelmet. Ezt én úgy értem, hogy a kötelező 30 napon belül választ kellett volna adnia, ezt elismeri a törvényszék, és kötelezi, hogy adjon választ. Hogy milyen választ, arra nincsenek jó sejtéseim. Szerintem nem mondta ki egyértelműen, hogy magyarul is feliratozni kell, sőt, respinge restul pretențiilor, visszautasítja a többi kérelmet, itt az áll. Volna értelme a CEMO hasonló akciójával összehangolni a dolgot, mert mind a két kérelem, ha jól sejtem, a Regionális nyelvek Európai Kartájára épül.

    • Árus Zsolt szerint:

      A bíróság arra kötelezte a prefektust, hogy oldja meg a petíciót a törvényes elõírásoknak megfelelõen.

      A petícióban ez áll:
      ” Azt kérem tehát, hogy hivatalosan szólítsa fel a megyében mûködõ összes közintézmény vezetõit, hogy tartsák be a kétnyelvû feliratozásra vonatkozó törvényt, majd munkatársai révén ellenõrizze az összes intézményt, s indítson jogi eljárást minden olyan esetben, ahol törvénysértést észlelnek.”

      A törvényes megoldás pedig azt jelenti, hogy eleget tesz a kérésnek, majd tájékoztat arról, hogy mit tett.

  3. csibibarna szerint:

    Ez igaz. És a petíciókról szóló kormányrendelet tényleg kimondja, hogy részleteiben kell vizsgálni az ügyet és mindenre válaszolni, amit a petíció tartalmaz.

Vélemény, hozzászólás?