A 400 négyzetméter dokumentált története-3

A szóban forgó területet tehát már 2007-tõl kezdõdõen a Porturist használta, s ezért a városnak havi bért fizetett. De ha figyelembe vesszük hogy azon egy olyan építmény áll, amit még a Monturistból való kilépésekor megvásárolt a Porturist, a helyzet lényegében az, hogy azt a területet a Monturist már 2003 óta nem használta. Ugyan a cég mindenkori ügyvezetõi megtehették volna azt, hogy bért kérnek érte a Porturisttól, de ez nem történt meg, legalábbis ennek nyoma nincs sehol. Nem tette meg ezt a 2013-ban feljelentést megfogalmazó Virág Zsolt sem, aki már hosszú évek óta volt a cég ügyvezetõje, s mint ilyen még a hivatalba lépésekor köteles lett volna felleltározni a cég vagyonát és gondoskodni arról, hogy azt kellõ odafigyeléssel, gondosan kezelje.
Aztán 2013-ban a Porturist cégvezetõje azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy a bérelt területet adják el neki. A képviselõtestület ezt megvitatta, s úgy döntött hogy felértékelteti és eladja:

hot-018-2013-vanzare teren 400 mp-L Rosu

A felértékelés megtörtént, ennek nyomán pedig 2013 áprilisában megszületet az eladásra vonatkozó önkormányzati határozat, ami egyúttal érvénytelenítette a 2007-ben megkötött bérleti szerzõdést is:

hot 48-2013-pret de vanzare teren af Casa verde

Ezeket a határozatokat is megküldtük a prefekturának, s miután az nem emelt semmiféle kifogást, megkötöttük az adásvételi szerzõdést, a Porturist kifizette a megállapított vételérat és tulajdonába vette a területet.
A történet jobb megértése szempontjából fontos még elmondani azt, hogy 2008-tól kezdõdõen a helyi képviselõtestület sikertelenül próbált betekintést nyerni, illetve beavatkozni a Monturist mûködésébe. Ugyan a cég majdnem felének tulajdonosa a város, s azt látni lehetett, hogy a megalakításakor kitûzött célokból az évek során semmi nem valósult meg, a cégvezetõ elzárkózott mindenféle kommunikációtól. Közgyûléseket nem hívott össze, a cég tevékenységét firtató kérdésekre nem válaszolt, a cég iratait nem volt hajlandó megmutatni. Ez odáig fajult, hogy 2013-ban a képviselõtestület határozatot fogadott el egy bizottság felállításáról, aminek az lett volna a dolga, hogy kivizsgálja a cég helyzetét és tevékenységét:

hot-191-2013-comisie v-Monturist

Azonban ez a kísérlet sem járt sikerrel, olyannyira, hogy mind a mai napig nem sikerült semmilyen módszerrel rávenni az ügyvezetõt, hogy a bizottságnak bármilyen információt kiszolgáltasson.
Van tehát egy cég, aminek a nem kis értékû törzstõjét két önkormányzat adta össze, s ami évek óta úgy mûködik, hogy arra az önkormányzatoknak semmi rálátása nincs, a bevételekbõl egy banit sem látnak. Ezt az ügyvezetõ számára paradicsomi, a város számára elfogadhatatlan állapotot megelégelve szólítottam fel õt, hogy adja be a felmondását.

Kategória: tények | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük