A törvények betartása szükségállapot idején is kötelezõ mindenki számára

A fenti cím szellemében hadd szögezzük le, hogy alapítványunk egyik fõ tevékenysége a jogvédelem, vagyis annak a figyelemmel követése, hogy a hatóságok betartják-e a törvényeket. A kettõs azonban mérce nem kenyerünk, ezért ugyanolyan fontosnak tartjuk azt is, hogy az állampolgárok is ugyanúgy cselekedjenek. Ez hatványozottan igaz olyan rendkívüli helyzetben ami most áll fenn, amikor mindenkinek nagyobb az egyéni felelõssége, aprónak tûnõ törvényszegéssel nagy bajt lehet okozni. Éppen ezért kérünk mi is mindenkit, hogy az érvényes jogszabályokat szigorúan tartsák be, még akkor is, ha azok egyike-másika túlzónak, indokolatlannak tûnhet esetenként.
Ellenben nem mehetünk el szó nélkül azok mellett a jogsértések mellett, amelyekrõl nap mint nap lehet értesülni különbözõ forrásokból. A hatóságok kötelessége a közösséget, a közérdeket szolgálni, az általuk elkövetett jogsértések ezért még súlyosabban esnek latba bármikor, s kiemelten most, amikor a kialakult helyzet mindenki számára kisebb-nagyobb gondot jelent. Ilyenkor még inkább igaz kellene legyen az, hogy a közalkalmazott az közszolga és nem kényúr.
Következésképpen arra bíztatunk mindenkit, akit bármilyen atrocitás vagy jogsértés ér a hatóságok részérõl ebben az idõszakban, hogy tegyen panaszt, teremtse meg annak a lehetõségét, hogy a törvénysértõ hatósági személy tette ne maradjon büntetlen. Ha egy állampolgár törvényt sért, akkor jogos õt azért megbüntetni, ellenben ez nem jogosítja fel a hatóságokat (elsõsorban a rendõrséget és csendõrséget), hogy valakit megalázzanak, vagy pedig a jogszabályok egyéni értelmezése alapján, el nem követett jogsértésért büntessenek. Jelezzük ugyanakkor azt is, hogy alapítványunk kész jogi segítséget biztosítani mindenkinek, aki úgy értékeli, hogy õt jogsérelem érte. Folyamatosan elérhetõek vagyunk levélben (szekler.monitor@sic.hu) illetve a Facebookon, forduljanak hozzánk bizalommal, s amennyiben mi magunk is arra a következtetésre jutunk, hogy jogsértés történt, akkor lehetõségeink függvényében segítünk.

Kategória: Felhívás | A közvetlen link.

2 Responses to A törvények betartása szükségállapot idején is kötelezõ mindenki számára

  1. Boda Maria Ildiko szerint:

    Szep jonapot kivanok! Elolvasva a ; Kerteszkedni csak ugy. hogy a rendornek is tetszedjen cimu irast , volna evel kapcsolatosan egy panaszom. Nekunk van egy sajat tulajdonu ingatlanunk a lakcimuntol kb.350 meterre, ahol minden nyaron kerteszkedunk ( 10 aras terulet udvar , kert , oreg hazzal) reggel lemegyunk es este fele amig birjuk es jol erezzuk magunkat ott vagyunk imar 17 eve. Mozgasnak es egeszsegunk fentartasunkra szolgal, mivel 65 even feluliek vagyunk. Ha az Ordonanta militara torvenyt nezzuk mi is ugy ertelmezzuk hogy van jogunk otthonrol eltavozni a fent emlitett cellal. De ahogy leirt velemenyeket olvasgatom nincs jogunk. Megjegyzem, meg a foutra sem kell kimenjunk kocsival 3 perc, es gyalog 8-10 perc. a tavolsag megtetele. Megszegni nem akarjuk a torvenyt probaljuk betartani a torveny amit eloir, nem szeretnek bujkalva a kertek aljan lejarni, de viszont fizetni sem szeretnenk buntetest , mert ugy erezzuk igazsagtalan volna. Maradok tisztelettel ! Es koszonom , hogy leirhattam a panaszom.

    • Árus Zsolt szerint:

      Helyesen gondolja, és ez nem értelmezés kérdése, a jogszabályban tételesen szerepel, hogy a 65 év feletti személyek a 11-13 óra közötti idõsávon kívül is elhgyhatják a lakásukat mezõgazdasági tevékenység céljából.
      E célból személyi igazolványt kell vinni és egy nyilatkozatot írni, amiben célként a mezõgazdasági tevékenységet kell bejelölni. S azt is elegendõ egyszer megírni, majd a dátumot mindig javítani rajta.
      Ha a rendõrök ezt kifogásolnák, akkor meg kell nekik mondani, hogy olvassák el figyelmesen a 3. Katonai rendelet 3. cikkelyét.
      Ha pedig megbüntetnék, akkor nem szabad fizetni, hanem bíróságon kell megtámadni a jegyzõkönyvet, az alapitványunk vállalja a jogi segítséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük