Fél siker

A témáról korábban már beszámoltunk, de mivel fejlemény van benne, az egyszerûség kedvéért álljon itt ismét a január 31.-én elküldött petíciónk:

peticio-2020-jan
anexa

Az elsõdleges célunk ezzel az volt, hogy mutassunk rá a román jogalkotás azon sajátosságára, hogy érzékeny témákban hajlamosak a túlszabályozásra (ide tartozik a más országok zászlajának kitûzését tiltó rendelkezés is), ami esetenként a jogalkotók által nem kívánt eredménnyel jár, tekintettel arra, hogy a munka a parlamentben olyan színvonalú, amilyen (hadd ne részletezzük).
A fejlemény pedig az, hogy máris válasz érkezett a petíciónkra:

a-prefektus-valasza

Megvalljuk kíváncsiak voltunk, hogy miképpen fogja kimagyarázni a helyzetet a prefektus (mert olyan illúziónk nem volt, hogy egy az egyben igazat ad nekünk), az eredmény azonban a vártnál biztatóbb, hisz lényegében elismerte, hogy a prefektura épületére kirakott óriás-zászló törvénytelen volt, ez pedig innen kezdve hivatkozási alap minden középületre kirakott hasonló zászló esetében. Bíztatunk is mindenkit, hogy használja. Arról nem beszélve, hogy a szabálytalan zászló esetén a büntetés nem az, hogy el kell távolítani, hanem 500 és 1000 lej közötti pénzbírság.
Ugyanakkor a másik két zászló esetében adott “magyarázat” nyilvánvalóan nem állja meg a helyét, ugyanis a jogszabály egyértelmûen azt mondja ki, hogy tilos más méretû, stb. zászlót kitûzni, anélkül, hogy azt a középületekre korlátozná.
Mindezek figyelembevételével ez a viszontválasz ment a prefektusnak:

viszontvalasz-peticio-ugyeben

Ha pedig nem fog eleget tenni a törvényesen megalapozott kérésünknek, akkor garantáltan bírósághoz fogunk fordulni.

Kategória: Felhívás, Tájékoztatás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük