Telekkönyv és anyanyelv

Alább egy hozzánk eljutott, úgy gondoljuk hogy sokak számára hasznos információt osztunk meg:

Nemrég szükségem lett egy telekkönyvi kivonatra, s mikor megkaptam, akkor azzal szembesültem, hogy a nevem tévesen (ékezetek nélkül) szerepel rajta. Ez meg azt jelenti, hogy ugyanígy szerepel a telekkönyvben is.
Erre petícióban fordultam a telekkönyvi hivatalhoz, s jeleztem nekik, hogy az nincs rendjén, hogy a számítógépes rendszerük nem tudja kezelni az ékezetes betûket, hisz például számos olyan eset van, amikor két név csak ékezetekben különbözik egymástól, így ez akár súlyos jogi problémákat is okozhat (elvitatható lehet valakinek a tulajdonjoga valaki más javára). Válaszában a hivatal arról tájékoztatott hogy tévedek, az informatikai rendszerük kezelni tud mindenféle ékezetes karaktert, s ha a nevem tévesen szerepel a telekkönyvben, akkor forduljak a területileg illetékes kirendeltségükhöz, s ott érdeklõdjek, hogy ennek mi az oka, illetve hogy miképpen lehet a hibát kijavítani.
Ezt meg is tettem, s ott megerõsítették, hogy a rendszerük valóban tudja kezelni az ékezetes betûket, néhány nap múltán pedig kézhez kaptam a kiigazítást bizonyító iratot, így a nevem már helyesen szerepel a telekkönyvben
.”

Azt nem tudhatjuk, hogy ez a probléma mennyire elterjedt, de joggal feltételezhetõ, hogy ilyen-olyan okokból sokakat érint, azoknak jelezzük ezúton, hogy a hiba javítható és kérésre javítják is. Ugyanakkor jó ezt tudni azoknak is, akik ezután fognak ingatlan birtokába jutni, hogy figyeljenek oda az ékezetes betûk helyes használatára (ami nem csak a nevek, de sok esetben a lakcím esetében is érvényes) és ne engedjék, hogy a telekkönyvbe hibás, ékezetmentes bejegyzések kerüljenek.

Kategória: Felhívás, Tájékoztatás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük