Gyergyószentmiklós polgármestere Mezei János

Három napja a helyi rádióban hallgattam egy beszélgetést városunk polgármesterével, s a riporter többször is gondban volt azzal, hogy miképpen szólítsa meg helyesen. Ha nem tévedek volt ott tisztségébõl felfüggesztettõl a jogai gyakorlásától eltiltottig minden, s a gond nyilvánvalóan az volt, hogy nem merte egyszerûen polgármesternek nevezni, nehogy azzal valamiféle kellemetlenséget, netán egyenesen kárt okozzon neki.
Az óvatosság egyrészt nem teljesen értelmetlen, mert hallani olyat, hogy több tanú kihallhatása során az ügyészek keselyûként csaptak le, valahányszor valamelyikük polgármesterként említette, s ezt máris bizonyítéknak tekintették arra nézve, hogy ugyan el van tiltva hatáskörei gyakorlásától, de õ azt nem tartja be. Ez természetesen ritka rosszhiszemû (de még inkább rosszindulatú) értelmezés, nem beszélve arról, hogy értelmetlen is, mert neki semmiféle hatalma nincs hogy azt befolyásolja, hogy mások miképpen nevezik.
Ugyanakkor az is egyértelmû, hogy 2012-ben Mezei Jánost választották meg polgármesternek, s azóta õ se le nem mondott, se le nem váltották, tehát jelen pillanatban õ Gyergyószentmiklós polgármestere. Ha nem így lenne, ugyan mi értelme lenne annak, hogy újra és újra bírói ítélettel tiltsák el a polgármesteri hatáskör gyakorlásától? A város sok ezer nagykorú lakosa ellen nem született és nem is fog hasonló ítélet születni, azon egyszerû okból kifolyólag, hogy annak nem lenne semmi értelme, õk hiába is próbálnál gyakorolni azokat a hatásköröket amikhez csak a megválasztott polgármesternek van joga.
Következésképpen szólítsa csak nyugodtan mindenki Mezei Jánost polgármesternek, azzal nem sért se törvényt, se bírói ítéletet. Sõt, maga Mezei János is nyugodtan mondhatja azt, hogy õ a város polgármestere, mindaddig míg ezt csak mondja. A bírói ítélet megsértéséhez ugyanis az kell, hogy gyakorolja a hatáskörét, tehát szóban vagy írásban utasítást adjon a városháza alkalmazottainak, vagy hogy polgármesterként aláírjon valamilyen hivatalos iratot. Ugyanis ha valaki elõveszi a helyi közigazgatási törvényt, akkor azt fogja tapasztalni, hogy ezek alkotják a polgármester hatáskörét.
Azt pedig végképp nem tilthatja meg senki, hogy Mezei János polgármesterként érezzen és gondolkozzon, hogy járja az utcákat és figyelemmel kövesse a zajló munkálatokat. Arról nem beszélve, hogy fájjon neki az, hogy a városházáról való értelmetlen eltávolítása miatt az újabb munkálatok elõkészítése nehezen, vagy esetleg egyáltalán nem halad. Ezért pedig egyszer majd felelniük kell azoknak, akik ezt a helyzetet elõidézték és fenntartják!

Kategória: egy kisváros nagy gondjai, Ez Románia, Mindennapjaink a 21. században | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?