Némi ellentmondás

Túl azon, hogy a Brassó-Poiana-i egyeztetések szervezõirõl idõközben számos kompromittáló adat kiderült, van annak a folyamatnak még egy másik furcsasága. Amikor ugyanis a Székely Nemzeti Tanács elvi álláspontot fogalmazott meg arra nézve, hogy melyek a feltételei annak hogy egy tartós megállapodás jöjjön létre, s ezen feltételek közé sorolta azt is, hogy az asztal mellett legyenek ott Magyarország képviselõi is, ez a természetes elvárás igen nagy ellenkezésbe ütközött az RMDSZ vezetõi részérõl. Borbély László politikai alelnöke így nyilatkozott:
Nem kell meghívni Budapestet az autonómia-tárgyalásokra – véli Borbély László.
Az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen ma úgy nyilatkozott: téved Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, mikor azt állítja, hogy a magyar állam képviseletét is meg kell hívni azokra a tárgyalásokra, melyeket az autonómia-törekvések kapcsán az erdélyi magyarság és a román állam képviselõi folytatnak.
A magyar alkotmányban az szerepel, hogy Budapest felelõsséggel tartozik a határon túli magyar közösségekért, azonban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy nem kívánnak közvetlen módon beavatkozni, hanem elfogadják azt, amit az erdélyi magyarság legitim képviselete közöl, illetve ennek törekvéseit támogatják – hangsúlyozta Borbély László, majd hozzátette: a felelõsség tehát a mienk.
(marosvásárhelyi rádió)
(Nem mellékes, hogy Borbély nem veszi észre, hogy ellentmondás van a között amit állít – a felelõsség a mienk – és ami az alkotmányban van: Budapest felelõsséggel tartozik. Hasonlóképpen csúsztatva idézi Orbán Viktort, aki soha nem mondta azt, hogy elfogadják azt, amit az RMDSZ – a Borbély szóhasználatával a legitim képviselet – közöl.)
Hasonló szellemben nyilatkoztak más RMDSZ vezetõk is, azt hangsúlyozva, hogy ez egy olyan téma, ami csak a hazai románokat és magyarokat érinti, ez a két közösség kell megállapodásra jusson.
Aztán miután napvilágra került a FPER-turpisság, mit hallani minden RMDSZ vezetõ szájából: ha az amerikaiak tárgyalásra hívtak, akkor nekünk kutya kötelességünk volt menni, ez a magyar érdek. Rögtön megfeledkeztek arról, hogy az asztal mellett csak a két fél kell legyen, arról nem is beszélnek, hogy román részrõl kik voltak ott, csak az amerikaiak így, s az amerikaiak úgy.
Ki érti ezt…?

Kategória: Politika, RMDSZ, Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?