Sánta kutya sokadszor

Az idei elnökválasztást megelõzõ idõszak egyik legjellemzõbb története az volt, hogy a kormány sürgõsségi rendelettel lehetõvé tette a pártváltást a helyi választottaknak. Az intézkedés joggal váltott ki közfelháborodást, hisz nyilvánvaló volt, hogy a célja az elnökválasztás befolyásolása volt.
Arra vonatkozóan hogy miképpen született meg a kormányhatározat, nincs elérhetõ információ, ellenben az RMDSZ (az egyik kormánypárt) vezetõi többször nyilatkozták azt, hogy nem értenek egyet a rendelettel és a parlamentben nem fogják támogatni.
Aztán a kormányrendelet bekerült a Parlamentbe. Elsõ körben a Képviselõház tárgyalta, s ugyan a szakbizottságok pozitívan véleményezték, a plénum váratlan módon elutasította. A szavazás eredményét bárki megnézheti a Képviselõház honlapján, ellenõrizhetõ tehát, hogy mi igaz abból, amit az RMDSZ vezetõi elõzetesen ígértek. S lám:
Antal István, Szabó Ödön – igen;
Bónis István, Borbély László, Cseke Attila, Erdei-Dolóczki István, Fejér László-Ödön, Kelemen Hunor, Korodi Attila, Markó Attila, Márton Árpád, Máté András-Levente, Moldovan Iosif, Seres Dénes – tartózkodás;
Kereskényi Gábor – nem.
Ezt igen nehéz volna határozott, kemény és egyértelmû kiállásként értékelni!
A történetnek pedig még nincs vége, ugyanis a tervezet átkerült a Szenátusba, s tegnap volt a jogi és a közigazgatási szakbizottságok együttes ülése. A két szakbizottságnak egy-egy RMDSZ-es tagja van, név szerint:
jogi bizottság – Pataki Csaba,
közigazgatási bizottság: Klárik László.
A sajtóban megjelent hírek szerint a tervezet negatív véleményezése azon múlott, hogy a szavazáskor ketten tartózkodtak. Az RMDSZ két szenátora.
Kommentár helyett tessék elolvasni ezt.
Az elsõ mondat így hangzik:
“A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem támogatja a választott önkormányzati tisztségviselõk pártváltását, és az errõl szóló sürgõsségi kormányrendelet parlamenti vitája során a jogszabály ellen szavaz majd – jelentette be csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, akit a Mediafax hírügynökség idézett.”

Utóirat december 15.-én:
A határozott, kemény kiállás a rendelet ellen folytatódott a Szenátus plenárisában. A hosszas és szerteágazó vita alatt az RMDSZ szenátorai mélyen hallgattak, majd mikor sor került a szavazásra, akkor mindenféle köntörfalazás nékül, egyértelmûen … tartózkodtak. Késõbb pedig Verestóy Attila ezt meg is magyarázta:
“Noi, acum, ne-am abtinut, pentru cã noi considerãm cã aceste proiecte de lege nu ne-au fãcut bine niciodatã, si consecintele lor, dacã vom continua asa – sper sã nu fie asa –, ne vor dãuna imaginii pe care si asa cu greu încercãm s-o inoculãm în opinia publicã, ca for de prestigiu al legiferãrii din aceastã tarã.”
Azaz: ez a tervezet nem tett jót a parlament amúgy is megtépázott hírnevének.
A csoda érti, hogy miért ez a meghatározó szempont, s hogy ha valami nem jó, akkor miért nem ellene szavaznak!

Kategória: Kampány-ügyek, Mindennapjaink a 21. században, Politika, RMDSZ | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?