Megáll az ész!

Pár nappal korábbi hír címe egy magyarországi hírportálon:
Az osztrákok is bekeményítenek az embercsempészek ellen
Maga a cikk így kezdõdik:
Megerõsítené az osztrák-magyar határ védelmét az osztrák belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium, az intézkedés része a hatóságok által az embercsempészet ellen meghatározott ötpontos programtervnek – közölte a Kronen Zeitung.
A cikkbõl megtudhatjuk, hogy a cél a határ védelme a Magyarországról érkezõ migránsoktól, az embercsempészek leleplezése, ezért intenzívebben fognak dolgozni a hatóságok, illetve szigorítani fogják az embercsempészetért kiszabható büntetéseket.
De kik is azok az embercsempészek? Hát akik pénzért szállítják az okmányokkal nem rendelkezõ, távolból érkezett “menekülteket”, akiknek amúgy nem lenne joguk szabadon utazgatni az Európai Unió területén. Azt nem nehéz kitalálni, hogy a büntetés nem amiatt jár, mert az így megszerzett jövedelmek után nem fizetnek adót, hanem azért, mert olyan személyeket szállítanak, akiknek nincs keresnivalójuk a célországban. (Ha ugyanis ez a fajta fuvarozás amúgy legális tevékenység lenne, akkor garantáltan szállító vállalatok tömkelege mûködtetne Athén-München menetrend szerinti járatokat, mert az utazóközönség adott.)
Leszögezhetjük tehát, hogy migránsokat fuvarozni keresztül-kasul Európában az bûncselekménynek számít. Vagy mégsem? Hisz épp most hallottam a rádióban, hogy osztrák autósok tucatjai kerekedtek fel, hogy Magyarországról Németországba fuvarozzanak migránsokat. S mindezt nem lopva, félve, az éj leple alatt, hanem fényes nappal, büszkeségtõl feszülõ kebellel. Arról pedig nem szólnak a híradások, hogy a hatóságok szigorúan lecsaptak volna ezekre a törvényszegõkre.
Ezek után magától adódik a kérdés: az eddig Ausztriában elfogott, s ítéletre váró embercsempészekkel mi lesz? Megköszönik a munkájukat, s esetleg még ki is tüntetik õket? Vagy a besorolásukat adócsalásra változtatják?
Az már csak hab a tortán, hogy a humanizmus és demokrácia bajnokai, a lelkesen önszervezõdõ osztrák autósok még egy jót tüntettek is a magyar kormány ellen, amelyik arra vetemedett, hogy megpróbálta betartani az EU, illetve az ország törvényeit. Mi jöhet még ezután?

Kategória: Európa alkonya, Mindennapjaink a 21. században, Politika | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?