Adjunk hálát az Elnök Úrnak?

A megyei önkormányzat honlapján olvasható ez a hír.

Az ember elolvassa, s máris bepárásodik a szeme, hisz lám, hiába hánynak fittyet a közérdekre városunk felelõtlen vezetõi, mert Elnök Úr nem hagy minket cserben, ha kell per útján, erõszakkal is, de jót tesz velünk.

Néhány dolgot azért nem árt tisztázni ezzel a történettel kapcsolatban:

A megyei hulladékkezelõ rendszer már olyan sok éves késésben van, hogy akik akkor születtek amikor használatba kellett volna adják, azok ma már iskolába járnak. S az megeshet, hogy a tározót az elsõ félévben használatba veszik, de a befejezéstõl még igencsak távol van, arról nem beszélve, hogy az egész rendszerben vannak ilyen bizonytalansági (nevezzük így) tényezõk is.

Az bárki figyelmes olvasónak feltûnhet, hogy ugyan Elnök Úr azt állítja hogy ez régi ügy, 2012 óta már jó az együttmûködés a megyei önkormányzat és a város között, miközben a pert a megye 2014-ben indította egy 2013-as határozat miatt. Ugyan voltak idõk, amikor a nagyobb évszám volt a régebbi, de Krisztus óta ez is megváltozott.

A tájékozatlan olvasó gondolom azt kifejezetten furcsállja, hogy miért kell per útján ráerõszakolni a városra több százezer eurót, hisz épeszû ember kapva kap az ilyenen, nem kapálózik ellene. A titok nyitja ott van rögtön a közlemény bevezetõjében: “a szerzõdés 23. cikkelyét fogalmazza át olyanformán, hogy az AVE meg nem térült beruházásaiért a városnak kell felelnie.” A történet pedig az, hogy valamikor nagyon rég a város társult a megyével és a többi településsel a közös hulladékgazdálkodási rendszer kiépítésére és mûködtetésére, majd telt egyik év a másik után, s az egész egy helyben toporgott, mert a megyei önkormányzat képtelen volt helyet találni a hulladéktározónak. Idõközben a Közüzem egyre nehezebb helyzetbe került, ezért a város kénytelen volt a hulladékgazdálkodási tevékenységet közbeszerzés révén rábízni egy másik cégre. Ha dúskált volna a pénzben, akkor kukákat meg szemetesautókat vesz, s csak a mûködtetést adja ki, de mivel nem az volt a helyzet, ezért a kiírásban az szerepelt, hogy a licitet nyerõ cég kell ezeket az eszközöket biztosítsa, cserébe ellenben 20 évre kapta meg a szolgáltatást. S mi fog történni, ha beindul a megyei rendszer, s város – a mostani ítéletnek megfelelõen – felbontja a szerzõdést a mostani szolgáltatóval? Nem kap egy peták készpénzt sem, hanem kukákat meg egyéb eszközöket. Ezzel szemben a most használatban levõ kukákat meg egyéb eszközöket köteles lesz megvásárolni a mostani szolgáltatótól. Ezt jobb helyeken kiadásnak nevezik, ráadásul felesleges kiadásnak, mert csupa olyan dolgot kell megvásároljon, amire semmi szüksége nincs. Ennek tudatában adjon ki-ki választ a címben levõ kérdésre.

Kategória: egy kisváros nagy gondjai, Ez Románia, Megyei ügyek, Politika, RMDSZ | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?