Megbuktak az ellenõrzésen

Jó ideje tart már a fertõtlenítõszer-botrány, s jó hazai szokás szerint a kép nem tisztul, hanem egyre zavarosabb lesz. Ebben pedig – tetszik vagy nem – jelentõs szerepe van a sajtónak is, hisz sokmindenrõl beszámolnak, de igen lényeges információk máig is ismeretlenek, így az olvasó sokszor csak tippelhet, hogy ez vagy az a vád mennyire helytálló.
Itt van például ez az elég hosszú írás
amibõl megtudhatjuk, hogy számos kórház “bukott meg az ellenõrzésen”. Az ember azonban felteszi magának a kérdést, hogy mennyiben helytálló megbukásról beszélni, tekintve hogy az elsõ hírek arról szóltak, hogy egy bizonyos cég – amelyik kórházak garmadájának szállít fertõtlenítõ szereket – túlhígított, gyakorlatilag hatástalan terméket adott el jó pénzért. Ha pedig ez igaz, akkor a kórházak amelyek ettõl a cégtõl vásároltak nem megbuktak, hanem átverték õket. Megbukásról akkor lehetne beszélni, ha kétféle termékbõl (normál koncentrációjú és túlhígított) tudatosan az utóbbit vásárolták volna, ráadásul a reálisnál magasabb áron. Ilyesmit azonban eddig senki nem állított. Joggal feltételezhetõ tehát, hogy a kórházak jóhiszemû vásárlók voltak, akik ráadásul nem is tehettek mást, mert a szigorú közbeszerzési szabályok miatt – no meg lévén állandó pénzszûkében – kötelesek voltak a legolcsóbb terméket vásárolni, ami – legalábbis papíron – megfelelt az elvárt paramétereknek.
Ilyen körülmények között válik még érthetetlenebbé a kórházak hozzáállása is. Logikusan ugyanis maguk kellett volna kérjék a hatósági ellenõrzést, azért, hogy ha az azt mutatja ki, hogy ama cég õket is becsapta, akkor kártérítési igénnyel tudjanak fellépni, vagy egyszerûen azért hogy elérjék, hogy a náluk még raktáron levõ haszontalan fertõtlenítõ szereket mihamarabb cseréljék le megfelelõre. Ezzel szemben pánikba estek, próbálják eltussolni, hogy gond van náluk, s amikor tudomást szereznek arról, hogy hamarosan ellenõrzés lesz náluk (az is egy bájos vonása a történetnek, hogy mit ér egy ilyen ellenõrzés, de most hagyjuk), akkor kezüket-lábukat törik hogy eltüntessék a nyomokat, minden rendben legyen. Ez egy esetben logikus, ha tudatában voltak a csalásnak, tehát részesei a betegek veszélyeztetésének. Ha pedig voltak ilyenek, na azokat kellene elsõsorban azonosítani, s örökre eltávolítani az egészségügybõl.

Kategória: Ez Románia, megáll az ész! | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?