Adrenalin

Több mint egy hónapja kaptam meg az idézést a holnapi napra, amikor tárgyalásom lesz Maros megye prefektusával, aki – több kollégájához hasonlóan – igen részrehajlóan végzi hivatali teendõit. A dokumentumnak volt egy apró szépséghibája, amirõl akkor már írtam is itt: nem szerepel rajta, hogy pontosan hol lesz a tárgyalás. Ilyen téren a Maros megyei törvényszék országos unikum (legalábbis ilyet nem tapasztaltam máshol, pedig voltam már egy-két bíróságon): a tárgyalás elõtt fél órával lehet megtudni azt, hogy melyik teremben kerül sor arra. S hogy a feladat még kicsit bonyolultabb legyen, a törvényszék két épületben mûködik, még szerencse, hogy ezek egymáshoz közel találhatóak.
No de honnan és hogyan lehet majd fél órával a tárgyalás elõtt megtudni, hogy melyik épület melyik termében lesz az? Ez az a kérdés, amit már akkor feltettem a törvényszék jegyzõjének, s mivel választ nem kaptam, ezért tegnap megismételtem. S akkor láss csodát: válasz ma sem jött. Holnap tehát hajnalban kelek, hogy fél kilenckor legyek ott Vásárhelyen, s onnan kezdve lesz egy fél órám, hogy megtalálja a tárgyalótermet. S mivel semmi további támpontot nem voltak hajlandóak megadni azok, akik amúgy az állampolgárok adóiból kapják nem kis fizetésüket, ezért egyetlen lehetõségem lesz: sorra járni az összes tárgyalótermet, s végigböngészni az ajtók mellé kifüggesztett listákat. Tekintve hogy fogalmam nincs, hány tárgyalóterme van a törvényszéknek, illetve hogy adott teremben akár 40-50 ügyet is tárgyalnak egy nap, ez semmiképp nem ígérkezik egy pofonegyszerû feladatnak.
Persze a bíróknak sem lehet könnyû, gondoljunk csak bele, hogy minden reggel összegyûlnek a titkárságon, s kockadobással vagy valamilyen más módon elosztják a tárgyalótermeket, majd ki-ki lohol a számára aznapra kijelölt terembe. Semmi megszokottság, semmi otthonosság, mindig egy másik terem. Arra ugyanis gondolni sem merek, hogy minden bírónak megvan a maga állandó terme, s már az idézés kiküldésekor tudni lehetett a termet is, épp csak kiszúrásból titkolják azt az utolsó pillanatig. Amilyen korrekt és állampolgár-barát a román igazságszolgáltatás, ilyen garantáltan nem fordulhat elõ!

Kategória: Ez Románia, igazságszolgáltatás Romániában, megáll az ész! | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?