Iohannis és a székelyek

Ma az Európa Tanács Parlamenti Közgyûlésének vendége volt Iohannis elnök, s ez alkalomból beszédet mondott a plénum elõtt, majd válaszolt a képviselõk kérdéseire. A kérdezõk között volt Jokin Bildarratz, a Baszk Nemzeti Párt szenátora is.
Sajons a tolmács nem volt a helyzet magaslatán, így a kérdés kicsit zavaros volt, de a lényeg azért érthetõ: A romániai magyarok, s azon belül a székelyek nem elégedettek a helyzetükkel, kérdés hogy az elnök nyitott-e arra, hogy ezekrõl az aggodalmakról párbeszédet folytasson például a Székely Nemzeti Tanáccsal?
A válasz nyilván arról szólt, hogy Románia a kisebbségek Kánaánja, ebben semmi meglepõ nincs. A lényeg a vége, amikor azt is elmondja az elnök, hogy õ milyen nyitott a párbeszédre, erre alapozva a Székely Nemzeti Tanács újra felkérheti, hogy fogadja a küldöttségét, azért, hogy Székelyföld jövõjérõl párbeszédet kezdjenek. Ezt eddig már többször megtette, anélkül hogy bármiféle választ kapott volna, lássuk változik-e a forgatókönyv.

A felvétel minõségéért elnézést kérek, ilyen gyorsan csak ez a módszer állt rendelkezésre. Ha sikerül megszerezzek egy jobb minõségût, akkor majd lecserélem ezt, addig érje be ki-ki ezzel:

ETPK-Iohannis-Bildarratz-J

Kategória: Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?