Koronapló (4)

(Frissítve!!)

Már este van, épp ezért nemrég még úgy gondoltam, hogy ezt a napot kihagyhatom, de aztán magasabb hatalmak másképp rendelkeztek. Elém hoztak ugyanis pár mondatot, s azokon megindulva olyasmire akadtam, amit már csak azért is célszerûnek tartok itt megosztani, mert akár azt is megelõzhetem ez által, hogy valaki szenvedõ alanya legyen ennek az állami svindlinek.

Azzal a “hírrel” mindenki szembement a napokban, hogy drasztikusan megemelték (így, múlt idõben) a rendkívüli állapot nyomán hozott intézkedések megszegõi ellen kiróható büntetéseket. Én ezen mostanig azért is mérgelõdtem (egy másik okáról már írtam is itt), mert magam is láttam, amikor a belügyminiszter bejelentette, hogy meg fogják emelni (tehát jövõ idõben), illetve láttam ezt is.
(A március 27-én este közzétett tervezetet kell nézni).
Ezek alapján a helyzet egyértelmûnek tûnt: létezik egy ilyen tervezet, amit várhatóan el is fognak fogadni április hetedikén. Utána majd közzéteszik a Hivatalos Közlönyben, s attól számítva várhatóan 10 nap múlva érvénybe lép (lásd itt a 4. cikkelyt, annak is a 2. bekezdését).

Ehhez képest ma egy politikus facebook-oldalán (nevet nem írok, mer lényegtelen) azzal mentem szembe, hogy megjelent a Hivatalos Közlönyben az 1/1999-es Sürgõsségi Kormányrendeletet módosító sürgõsségi kormányrendelet. Nézem az Igazságügyi Minisztérium törvénytárában s azt látom, hogy valóban módosították már az 1/1999-est, a megemelt büntetések szerepelnek benne (lásd a 28. cikkely). A cikkely alatt szereplõ megjegyzésbõl pedig az derül ki, hogy azt az március 26.-i 34. Sürgõsségi Kormányrendelettel módosították. Tehát hogy értsük jól: 26-án a kormány elfogadott egy rendeletet, amit másnap tervezetként közzétettek a Belügyminisztérium honlapján, azzal, hogy 10 napig várják hozzá a megjegyzéseket, javaslatokat. Ez lenne a szívatás magasiskolája, ami még a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy az eljárás nyilvánvaló módon törvénytelen, mert egy sürgõsségi kormányrendeletet csak úgy szabad elfogadni, hogy egyszer közzéteszik 10 napra, közvitára.

S akkor itt jön a következõ svédcsavar román módra: meg kell nézni a módosító rendelet I. cikkelyének 5. pontját, ami úgy szól, hogy rendkívüli állapot idején az említett (közvitára vonatkozó) szabály nem érvényes olyan jogszabályok esetében, amelyek a rendkívüli állapotra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak. Ez önmagában még logikus is lenne, ellenben az totálisan törvénytelen, hogy egy jogszabályi elõírást már a hatályba lépése elõtt alkalmazzanak, márpedig itt ez történt, hisz már ennek a rendeletnek az elfogadásakor is alkalmazták ezt az elõírást, holott akkor még nyilván nem volt rá joguk, mert abban a pillanatban még nem volt érvényben. Illetve hogy legyek egészen pontos, ismét úgy jártak el, mint a mesebeli lány: közvitára bocsátották, de az nem oszt és nem szoroz, mert a döntés már korábban megszületett (lásd még Bacsó Péter: A tanú).

Hogy ez a szuper-unortodox eljárás majd milyen kalamajkákat fog okozni a bíróságokon (mert jó esély van arra hogy fog, vagyis lesznek olyanok, akikre a napokban fognak nagy bírságot kiróni, s lesz köztük olyan is, aki azt bíróságon fogja megtámadni), azt majd meglátjuk. Ellenben azt jó ha tudja mindenki, hogy ha bármilyen aprósággal megsérti a napokban kiadott “katonai” rendeleteket (teszem azt a dátumot nem úgy írják, hogy 10 04 2020, hanem úgy, hogy 2020.IV.10.), akkor jó eséllyel minimum 2000 lejre fogják büntetni. A román rendõrök ugyanis nem nézik a magyar tévéket, így arról sem értesülnek, amit ma is elmondott az ottani illetékes: a cél nem az emberek megbüntetése, hanem a meggyõzése, ezért eddig mintegy 1900 esetben intézkedtek, ebbõl mintegy 1800 volt figyelmeztetés, s a fennmaradó esetekben róttak ki valamilyen büntetést.
Az pedig már csak hab a tortán, hogy – mint fennebb jeleztem – az új büntetések leghamarabb a közzététel után 10 nappal léphettek volna érvénybe, ezzel szemben – mint a III. cikkelyben látható -, ezt 3 napra csökkentették, tehát már péntektõl érvényben lesznek.

Frissítés:
Idõközben tudomást szereztem a Belügyminisztérium oldalán megjelent, a Stratégiai Kommunikációs Csoport által ma kiadott “tájékoztatásról“. Ebben az áll, hogy a megemelt büntetések csütörtöktõl, április 2.-tól alkalmazhatóak. Elsõ nekifutásra az volt a szándékom, hogy ehhez csak annyit fûzök, hogy kommentár nélkül, de azt csak nem állhatom meg, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy a kormány néha okoz olyan meglepetéseket is, hogy igen pontosan fogalmaz. Ez történt ennek a csoportnak a megnevezése esetén is. Világosan a tudomásunkra hozták általa, hogy szó nincs arról, hogy tájékoztatni akarnák az állampolgárokat. Itt stratégiai kommunikáció zajlik! S hogy mi a stratégia? Az ebbõl a közleménybõl is világosan kiderül: a megtévesztés.

Kategória: Államérdek, Ez Románia, megáll az ész!, Mindennapjaink a 21. században | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?