Nem állt meg az élet

Ugyan nem tettünk itt közzé bejegyzést több mint egy hónapja, de ez nem jelenti azt, hogy megállt volna az élet, sokkal inkább azt, hogy zajlik, s egyéb elfoglaltságok miatt erre már nem jutott idõ. Pótoljuk hát most ezt a mulasztást, következzen egy rövid összefoglalása annak, hogy mivel foglalatoskodtunk az elmúlt hetekben.

Kezdjük hazai vizeken:

Sikerült végre idõt fordítani a sajtófigyelésre is, ennek eredményeképpen pedig két panaszt is tettünk az Országos Audiovizuális Tanácsnál, egyet február ötödikén Radu Banciu, a B1 TV szerkesztõje ellen, a másikat pedig másnap a Realitate TV ellen. Mindkettõnek az iktatását visszaigazolta a Tanács, várjuk a fejleményeket, tudatában annak, hogy ez idõbe fog telni, nem a fürgeségérõl híres az Audiovizuális Tanács.
Ugyanezen tevékenység keretében elõkészületben van két panasz a Diszkriminációellenes Tanács felé az írott sajtóban megjelent uszító jellegû cikkek miatt, ezeket reményeink szerint még ebben a hónapban postázni is fogjuk.

Szintén az aktív jogvédelem, illetve jogérvényesítés terén megemlítjük, hogy négy eljárás kezdeményezésében is szerepet vállaltunk, ezekbõl kettõt a saját nevünkben indítottunk (egy petíció a kormányhoz, illetve egy keresetet a közigazgatási bíróságon Maros megye prefektusa ellen, aki nem biztosítja a nyelvi jogok érvényesülését a megye közintézményeiben), másik kettõben pedig mások által benyújtott panaszok elõkészítésében segédkeztünk, köztük van a nagy nyilvánosságot kapott Dan Tanasã elleni panasz, amit aláírásával is támogathat mindenki itt.

Folytatjuk a Dan Tanasã féle ADEC és a prefektusok által indított perek monitorizálását, s továbbra is segítséget ajánlunk fel minden megtámadott önkormányzatnak, illetve önkormányzati vezetõnek. Sajnos még mindig találkozunk olyan esetekkel, amikor a megtámadottak az igazuk védelme helyett inkább engednek a zsarolásnak (mondván, hogy ezek úgyis megnyernek minden pert, értelmetlen hadakozni velük), ugyanakkor szerencsére a többség esetében ez nem áll, így az elmúlt hetekben is mintegy húsz folyamatban levõ perben nyújtottunk különféle segítséget, kezdve az információk nyújtásával, s bezárva konkrét periratok megfogalmazásával. Ennek a munkának lassan eredménye is lesz, jól mutatja ezt az, hogy ebben az idõszakban öt esetben is pert veszített az ADEC, amire korábban nem volt példa.

S akkor nemzetközi téren:

Folytatjuk a nemzetközi sajtó illetve szervezetek, valamint a bukaresti nagykövetségek számára készített tájékoztatók készítését, amelyekben a román hatóságok által elkövetett jogsértésekre hívjuk fel a figyelmet. Ezek megtalálhatóak a http://szekler-monitor.sic.hu címen, ahova az elmúlt hónapban két újabb anyag került fel, mindkettõ az igazságszolgáltatás visszásságairól (vagy magunk között kimondhatjuk: sovén voltáról) szól.

Hála annak, hogy múlt hónapban közzétettük hogy az érettségi miatti elsõ panaszokat befogadta az emberjogi bíróság, ezen a téren is felpezsdült az élet, az elmúlt hónap során számos fiatal keresett meg Székelyföld több településérõl, így a benyújtott panaszok száma örvendetesen megemelkedett. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy további panaszok benyújtására még van mód március hatodikáig azok esetében, akiknek a pót-érettségijük sem sikerül, bíztatjuk is õket, hogy keressenek meg.

Csak a rend kedvéért jelezzük, hogy a már említett elsõ saját panaszunkat postáztuk az Emberjogi Bíróságra, ahol azt át is vették január 28.-án, amint itt látható:

Végezetül engedjenek meg nekünk egy kérést is: alapítványunk adományokból tartja el magát, márpedig ahhoz hogy végezni tudjuk a munkánkat elengedhetetlenek az anyagiak. Ezért azt kérjük azoktól, akik szerint van értelme annak amit teszünk, hogy segítsék ezt a munkát, felajánlva számunkra fizetési adójuk 2%-át. Ezt még megtehetik március közepéig, csak annyit kell tenniük, hogy letöltik innen ezt az ûrlapot:

230-as-urlap

az I. részbe beírják az adataikat, alul aláírják, majd leadják a pénzügyi igazgatóságon.
Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképp jobb annál, mint hogy az állam a titkosszolgálatokat vagy sovén bírókat fizessen abból a pénzbõl.

Kategória: Felhívás, Tájékoztatás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük