Egy új kezdet

Hat év nagy idõ, márpedig annyi telt el azóta, hogy Kovács Csaba (Pityóka) unszolására blog-írásba kezdtem. Történt mindez 2008 októberében, s azóta kerek 411 alkalommal történt meg, hogy nem csak megírásra érdemesnek találtam egy témát, hanem épp idõm is került rá. Jelen írás a 412., s egyben határkõ is, az utolsó az Erdély.ma-n, s az elsõ egy olyan helyen, ami Erdélyen belüli szûkebb hazámhoz, Székelyföldhöz kötõdik.
Köztudott, hogy évekkel ezelõtt a Székely Nemzeti Tanács mozgalmat indított azért, hogy Katalónia mintájára Székelyföldnek is legyen saját legmagasabb szintû internetes tartományneve. Erre azóta a gyakorlati lehetõség is megnyílt, ellenben amikor a szabályozó hatóság a pályázatot kiírta, akkor azzal szembesültünk, hogy a feltételek – elsõsorban az anyagiak – számunkra nem teljesíthetõek, így a tervünk megvalósulását kénytelenek voltunk halasztani. (Nem úgy, mint Skócia, ahol a függetlenségpártiak a népszavazást ugyan elbukták, de immár a gyakorlatban is használhatják a .scot tartománynevet). Hogy mikorra írják ki a következõ pályázatot azt nem lehet tudni, ezért is döntöttünk úgy, hogy addig is gyakorlatba ültetünk egy alternatív megoldást, ez lett a sic.hu tartománynév. Nem kevés idõ és befektetett munka után idén májusban indítottuk útjára a www.sic.hu oldalt, ahol abban a pillanatban két lehetõséget kínáltunk azoknak akiknek fontos a székelységük, székely kötõdésük: létrehozhatnak egy ingyenes postafiókot, avagy megvásárolhatnak egy honlap-nevet. Ugyan a lehetõség promoválására nem állnak rendelkezésünkre anyagiak (s így csak a szájról szájra terjedõ hírekre alapozhatunk), ma már több száz postafiók és több tíz honlap-név aktív. Most pedig egy újabb lépést teszünk elõre, megnyitván azt a lehetõséget, hogy ki-ki saját blogot indítson a sic.hu oldalon. Nagyon remélem, hogy ezzel a lehetõséggel sokan és felelõs módon fognak élni, hozzájárulva egyúttal az oldal, a lehetõség népszerûsítéséhez is.
Befejezésképpen hadd mondjak köszönetet az Erdély.ma csapatának az elmúlt hat évért, azért, hogy lehetõséget biztosítottak számomra hogy gondolataimat megosszam a nagyközönséggel. Remélem, hogy ezen lépésemért nem fognak neheztelni rám, megértik és elfogadják azt.

Kategória: Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?