Kisebbségi keretegyezmény

Gondolom sokan emlékeznek arra, hogy idén tavasszal Kolozsváron tudományos (?) konferenciát szerveztek abból az alkalomból, hogy Románia húsz éve írta alá az Európa Tanács eme fontos dokumentumát. Azt bizonyára kevesebben tudják, hogy az egyezményt ratifikáló országokba rendszeresen ellátogat, majd jelentést készít a Keretegyezmény tanácsadó testülete arról, hogy miképpen alkalmazzák azt a gyakorlatban. S bizonyára még annál is kevesebben vannak azok, akik olvasták is a legutóbbi (2012-es) jelentést Romániáról. Márpedig egy ilyen mindig érdekes, sõt – bátran állíthatom – meglepõ információkat is tartalmaz. Hadd emeljek ki ezekbõl csak kettõt, ami számunkra különleges jelentõséggel bír.

1.
99. Numerous representatives of national minorities indicated to the Advisory Committee their satisfaction with the progress related to property restitutions. The Advisory Committee welcomes the information conveyed by the representatives of the Hungarian minority that the process of the restitutions is correct and the results which have been achieved are positive.
(A nemzeti kisebbségek számos képviselõje fejezte ki megelégedését a tulajdon-visszaszolgáltatás elõrehaladása kapcsán. A Tanácsadó Testület üdvözli a magyar kisebbség képviselõitõl származó azon információt, miszerint a visszaszolgáltatás folyamata korrekt és az elért eredmények pozitívak.)
A tanácsadó testület tagjai elismert, politikailag független szakemberek, nehéz volna azt feltételezni róluk, hogy a román kormány megvesztegette vagy félrevezette õket. Ennek ellenére ez a bekezdés annyira mellbevágó, hogy ésszerû volna megkérdezni a magyarok “legitim” képviselõitõl, hogy ezt tényleg így mondták-e. Ha pedig igen, akkor ki-ki levonhatja a maga következtetéseit.

2.
Use of minority languages to indicate place names

Present situation
142. The Advisory Committee notes with satisfaction that the representatives of national minorities, with whom it spoke during the visit, indicated that the legislative provisions are applied in a satisfactory manner.

(Kisebbségi nyelvû hely-megjelölések használata

142. A Tanácsadó Testület megelégedéssel állapítja meg, hogy azon kisebbségi képviselõk akikkel a látogatás során beszéltek azt jelezték hogy a vonatkozó törvényes elõírásokat kielégítõ módon alkalmazzák.)
Gondolom most nagyot néznek azok a marosvásárhelyi magyarok akik ezt olvassák (hogy csak egy kirívó példát mondjak). Mert az valószínû, hogy a testület tagjai nem járták be széltében-hosszában az országot (habár az minimum elvárható, hogy ellátogassanak kisebbségek által lakott területekre), de az meg egyértelmû, hogy magyar képviselõkkel is találkoztak, jogos tehát a kérdés, hogy ezek valóban nem említették meg, hogy ilyen téren sokkal több a gond mint a pozitív példa?

A napokban a Népszabadságban (ez is jellemzõ) Markó Béla hosszan értekezett arról, hogy mi mindent sikerült nekik elérni nemzetközi nyomással. Ha csak ezt a két példát nézem, akkor két, egymással szorosan összefüggõ gondolat fogalmazódik meg bennem. Egyik az, hogy ezek szerint egyáltalán nem szakadtak bele a nagy nyomásgyakorlásba. A másik pedig az, hogy vajon hol állnánk most, ha valóban éltek volna minden lehetõséggel, valóban keményen küzdöttek volna a jogaink elismertetéséért és gyakorlatba ültetéséért?

Kategória: Ez Románia, Politika, RMDSZ, Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?