A román diplomácia

Az Európa Tanács illetékes szakbizottsága legutóbb 2010-ben járt Romániában azt ellenõrizni, hogy az ország tiszteletben tartja-e a Helyi Autonómia Európai Chartáját. Az errõl szóló jelentés itt olvasható.

Maga a dokumentum meglehetõsen hosszú (ám tanulságos) olvasmány, itt és most csak egy dologra szeretnék kitérni: a helyi választási törvény ügyére. Errõl nemrég még írtam itt, most azért térek vissza rá, mert a jelentéstevõk is szót emeltek az ügyében, megjegyezve, hogy a Velencei Bizottság is kritizálta ama híres 7. cikkelyt. Erre a kormány (jobb szót nem találok) igen impertinens választ adott, többek közt leírva ezt:
Opinion no.300/2004 of the Venice Commission was elaborated, which reads at point IV, entitled “Conclusions”, that the law in its entirety is complying with the norms of the European electoral inheritance.” (Azaz: a 300/2004-es Vélemény a “Konklúziók” pontban megállapítja, hogy a törvény teljes egészében megfelel Európa választójogi örökségének.)

Ezzel szemben mi az igazság?
A szóban forgó vélemény itt található.

A “Konklúziók” pont pedig két bekezdésbõl áll:
56. In general, the law conforms with the standards of the European electoral heritage and is a further step in the process of Romania’s full European integration.
Már itt felsejlik a lóláb, mert az “in general” ugye azt jelenti, hogy általában, nagy vonalakban, miközben a román szövegben az “entirely” áll, tehát az, hogy teljes egészében. Ez már egy csúsztatás.
De ott van a második bekezdés:
57. However, the provision of Article 7 is problematic. It strongly restricts the possibility of more than one grouping of persons belonging to a national minority to be represented in authorities at local level throughout the country. In practice, this principally affects the Hungarian minority. These restrictions do not appear justified. In particular, they are not justified by the necessity of ensuring unity so as to preserve the electoral weight of a minority, inasmuch as one has to take for granted that electors know how to safeguard their minority interests. It has to be emphasised that these comments only concern local elections.
No ez szépen, részletesen kifejti, hogy mi a gond ezzel a 7. cikkellyel, miért elfogadhatatlan úgy ahogy van. Ez azonban fikarcnyit sem zavarja a román kormányt, attól képes még hat év után is lelkesen magyarázni azt, hogy semmi de semmi gond a törvénnyel, lám, még a Velencei Bizottság is tökéletesnek találta.
Ezért kell nyitott szemmel járni ebben a mocsárban, újra és újra felhívni az európai urak figyelmét ezekre a dolgokra, s tenni ezt mindaddig, míg nekik is kínos kezd lenni a dolog, s cselekvésre szánják el magukat.

Kategória: Államérdek, Ez Románia, Politika | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?