Kafka összetépheti a diplomáját

Tegnap több zászló- meg községháza-per volt különbözõ bíróságokon. Ezek közül most egyet szeretnék elmesélni, a tisztelt olvasókat azonban elõször arra kérem, hogy üljenek le, kössék be a biztonsági öveiket, s ha módjuk van vegyenek be egy nyugtatót.
Sikerült?
Akkor nézzük:
Az iratcsomó száma 1798/102/2016, a részletek pedig itt találhatóak meg.
Ebbõl járatlanok természetesen nem sokat értenek, hadd mondjam el emberi nyelven, kezdve azzal, hogy mi is pontosan a téma.
Idén tavasszal Dan Tãnasã egyesülete felszólította Nyárádszereda polgármestertét, hogy távolítsa el a városháza épületérõl a székely zászlót, illetve hogy tûzzön ki a bejárat fölé két román zászlót. Erre kapott egy illedelmes választ, amiben közölték vele, hogy a székely zászlót eltávolították (nem gyávaságból, hanem azért, mert egy másik perben amit a prefektus indított jogerõs ítélettel erre kötelezték a polgármestert, errõl olvasni lehet pl. itt), román zászlók pedig vannak, úgy, ahogy azt a törvény elõírja.
Mit tesz erre Tãnasã? Pert indít a polgármester ellen, s azt állítván, hogy a székely zászlót késõbb visszatették azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a polgármestert a székely zászló eltávolítására és két román zászló kitûzésére. A keresete több mint hiányos, nem csatol semmi iratot arra nézve, hogy bár létezik az egyesület aminek a nevében perel, illetve semmi bizonyítékot arra nézve, hogy székely zászló van és román nincs. A polgármester válasziratában jelzi a bíróságnak, hogy a kereset tárgytalan, hisz egyik kérés sem megalapozott, magyarán Tãnasã valótlant állít.
Ezek után került sor tegnap a tárgyalásra, a fenti címen pedig a bíró ítélete olvasható, ami eképpen szól:
Elutasítja a polgármesternek a tárgytalanságra vonatkozó felvetését és kötelezi õt, hogy távolítsa el a városháza homlokzatáról a székely zászlót, illetve hogy tûzzön ki két román zászlót. S persze hogy fizessen perköltséget.
Történik ez olyan körülmények között, hogy székely zászló nincs kitûzve, román pedig van! Ime:

city-hall-miercurea-nirajului-nyaradszereda

Sok hûhó semmiért, mondhatnánk, de azért annál többrõl van szó, elvégre Dan Tãnasã újabb nyertes perrel tud dicsekedni, a polgármester pedig (ha nem fellebbez, vagy ha másodfokon is veszít) akkor a zsebébe kell nyúljon. Mindez azért, mert létezik bíró, aki képes ilyen ítéletet hozni. Ha élne, most Kafka szégyenében összetépné a diplomáját, mert ilyen még az õ csavaros eszét se járta meg.

Kategória: Államérdek, Ez Románia, igazságszolgáltatás Romániában, megáll az ész!, Politika | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?