Szóljunk hozzá!

Azt tudja (gondolom) mindenki, hogy ígéretéhez híven Kulcsár-Terza József még a tavalyi év végén benyújtotta a parlamentbe Székelyföld autonómia-statútumának a tervezetét. Azt ellenben attól félek kevesen tudják, hogy a parlament honlapján lehetõség van ehhez hozzászólni, éspedig úgy, hogy az ember ellátogat a tervezet oldalára (itt található), majd a “Trimite propunere” gombra kattint.

Mielõtt pedig valaki rávágná, hogy mire jó ez nekünk, mi szóról szóra egyetértünk a tervezettel, tehát nem akarunk hozzá módosító javaslatokat tenni, hadd jegyezzem meg, hogy javasolni nem csak módosítást lehet. Ha pedig ehhez hozzátesszük azt, hogy a sajtóban több olyan hír is megjelent, hogy jó lenne aláírásgyûjtéssel is megtámogatni a tervezetet, hogy legyen nyilvánvaló, hogy egy ember nyújtotta be, de élvezi a közösség támogatását, akkor magától adódik, hogy ez egy kitûnõ lehetõség. Nem kell aláírási íveket nyomtatni s azokkal házalni, mindössze terjeszteni kell a hírt (erre az internet igencsak alkalmas), s arra bíztatni minél több embert, hogy látogasson el erre az oldalra, s csak annyit tegyen meg, hogy beírja a nevét, s azt, hogy támogatja a tervezet elfogadását. Minimális erõfeszítés, de az eredmény akár látványos is lehet. Ez csak rajtunk múlik.

Persze akinek ennél több mondanivalója van, az írhat bátran többet is. Jómagam ezt írtam:
Ca vicepresedinte al Consiliului Secuiesc din Scaunul Gheorgheni îmi exprim sustinerea totalã pentru aceastã propunere legislativã. Fãrã nici un dubiu majoritatea locuitorilor Tinutului Secuiesc doresc ca aceastã lege sã fie adoptatã de cãtre Parlamentul României.
Consider totodatã important de mentionat, cã aceastã solutie este una adoptatã cu succes în multe state Europene, asa cum rezultã din acest document al Consilului Europei: http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=17120&lang=en
Pe de altã parte doresc sã atrag atentia asupra urmãtoarelor:
România a fost admis ca membru în Consiliul Europei în baza urmãtorului raport: http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=13915&lang=en
Articolul 5 din raport mentioneazã, cã România s-a angajat unilateral, sã-si bazeze politicile fatã de minoritãti pe Recomandarea 1201 (1993) al Consiliului Europei, document care se regãseste aici: http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=15235&lang=en
Articolul 11 din Recomandare sunã în felul urmãtor:
“In the regions where they are in a majority the persons belonging to a national minority shall have the right to have at their disposal appropriate local or autonomous authorities or to have a special status, matching the specific historical and territorial situation and in accordance with the domestic legislation of the state.”
Astfel prin adoptarea acestei propuneri România ar pune în practicã angajamentul luat fatã de Consiliul Europei, dupã 11 ani (mã refer aici la referendumul organizat în Tinutul Secuiesc în anul 2007) de la solicitarea formulatã de locuitorii acestei regiuni.
Si invers: a respinge aceastã propunere legislativã ar fi egalã cu încãlcarea unui angajamant international, cea ce echivaleazã cu încãlcarea articolului 11 din Constitutie.

Kategória: Autonómiák, Kampány-ügyek, Politika, Székelyföl éjjel-nappal | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?