Nem mind szabály, ami (annak) látszik

Minekután nemrég elbukta az európaiság tesztjét a román hatóságok ennedik kísérlete arra, hogy megsarcolják a használt autót forgalomba írókat (akik nyilván mind gonosz emberek, csupa kiszúrásból nem vesznek inkább egy új autót), az adóhatóság nemrég közzétette azt a típus-ûrlapot (vagyis ezt – Cerere_OMFP_1672_2017), amin a korábban befizetett s utólag jogtalannak találtatott sarcot vissza lehet igényelni.
Mint érintett, magam is kitöltöttem az ûrlapot, csatoltam hozzá az abban feltüntetett (amúgy felesleges, de ez Romániában megszokott) mellékleteket, s elballagtam az adóhivatalba. Ahol az ajtón egy tájékoztatás fogadott, miszerint ezeket a kéréseket csak pénteki napon lehet leadni.
Nyilván aznap épp nem volt péntek, tehát hátra arc, irány haza.
Péntek délelõtt odamentem másodszor is, s rögtön tudtam hogy jókor érkeztem, mert – természetesen – sor volt. Kiálltam. Aztán mikor végre bejutottam, azzal szembesültem, hogy kérnek még egy személyi igazolvány másolatot és egy igazolást a bankszámla-számról. Mondom, hogy ezek nem szerepelnek a benyújtandó mellékletek között, de azzal annyi. Tehát másodszor is hátra arc, irány haza a két további papírért.
S aztán vissza, harmadszor. Ezúttal végre sikerült leadnom a kérést. (Netán a román igazság is három? A csoda tudja…)
Aki ismer az tudja, hogy kellõképpen bosszankodtam ezen az egészen, pont annyira, hogy rászánjak pár percet, s megírjak egy petíciót az adóhatóságnak. Történt ez folyó hó másodikán, s ma már meg is érkezett rá a válasz:

adohatosag-valasz

A meglepõen emberi nyelven és hangnemben megírt, részletes válasz lényege az, hogy intézkedtek, immár minden nap beadhatóak a kérések, a pluszban igényelt dokumentumokat pedig csak a biztonság kedvéért kérik (mert sokan adtak be hibás adatokat tartalmazó kérést), ellenben az illetékes hivatalnok azok hiányában is köteles átvenni a kérést.
A biztonság kedvéért a válasz kézhezvétele után elmentem negyedszer is az adóhivatalig, ahol azt tapasztaltam, hogy eltûnt az ajtóról a beadást önkényesen korlátozó értesítés. Aki tehát ilyen ügyben keresné fel a hivatalt az megteheti ezt a hét minden munkanapján, s elég ha az ûrlapon feltüntetett mellékleteket viszi magával.
A tanulság pedig az, hogy ha ritkák is, de vannak még csodák ebben az országban. No meg az, hogy ha valami emeletes butasággal, bosszantó jogkorlátozással találkozunk, akkor a hibásokat nem kell mindig Bukarestben keresni, megesik, hogy csak egy helyi kiskirály képzeli magát többnek, mint ami.

Kategória: Ez Románia, megáll az ész!, Mindennapjaink a 21. században, siker | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?