Koronapló (9)

(Unikum)

Jó pár éve élek ebben az országban, néha azt gondolom, hogy már alaposan kiismertem, aztán kiderül, hogy dehogy. Ma ismét így jártam. Mondom miért.
Képzeljünk el egy országot, ahol létezik egy betörõ. A hatóságok ismerik, tudják nevét, lakcímét meg egyéb személyi adatait, megvan nekik a fényképe, stb. Elképzelhetõ, hogy ezt a helyzetet úgy kezelik, hogy minden egyes lakás, üzlet, stb. elé állítanak egy rendõrt, hogy az megakadályozza, hogy oda betörjön? Agyament gondolat, vágja rá gondolom mindenki. Pedig nem az. Van egy ország, ahol így gondolkoznak. Kitalálták, melyik az! 😉
Ugyanis a napokban hír volt a hazai magyar sajtóban is, hogy rémhírterjesztés miatt több romániai honlappot letiltott az illetékes állami hatóság. Aki kíváncsi ezek listájára, megtalálja azt itt.
Vegyük ebbõl azt, amelyik a fennebb említett honlapra (ortodoxinfo.ro) vonatkozik, vagyis az 508-as számút. Azért ezt, mert ezt keresve jutottam el arra a oldalra. Amint megnyitottam egybõl furcsa volt az, hogy írd és mondd 18 oldal hosszú. El nem tudtam képzelni, hogy mit lehet olyan hosszan határozni egy ilyen egyszerû esetben, amit normális ember két mondatban el tud intézni:

  1. Ez a honlap megsértette a sürgõsségi állapotra vonatkozó elnöki rendeletet.
  2. Ezért ezt a honlapot letiltjuk, a nagyközönség számára elérhetetlenné tesszük.

A konkrét megvalósítást pedig – anélkül, hogy informatikai szakember lenne – gondolom mások is úgy képzelik el, hogy az illetõ honlapot el kell távolítani arról a helyrõl (arról a számítógéprõl) ahol tárolva van. S azzal annyi. No de hogy oldják meg ezt Romániában? Hát úgy, ahogy fennebb írtam. A 18 oldalból 15 ugyanis egy hosszú-hosszú táblázatot tartalmaz, amiben fel van sorolva (elvileg, nem ellenõriztem) az ország összes létezõ internet-szolgáltatója, a rendelet pedig azokat kötelezi arra, hogy az ügyfeleiknek ne engedjék meg, hogy azt az oldalt meglátogassák! Zseniális, nemde? Miért adjunk munkát egy cégnek (amelyik a honlapot tárolja), mikor adhatunk 682-nek (ennyi van felsorolva a rendeletben)?

Frissítés: Mondhatja a tisztelt olvasó, hogy lényeg az, hogy a dolog mûködjön, az állampolgárt nem érdekli, hogy miképpen szereznek érvényt egy rendelkezésnek. Igen ám, de a gyakorlat ezúttal is bebizonyítja, hogy egy rossz szabályozás csak rossz eredményt hozhat. Ha a betörõt nem zárják börtönbe, akkor álszakállt ragaszt, napszemüveget tesz, és garázdálkodik tovább. Jelen esetben a képlet a következõ: Az ortodoxinfo.ro oldal valóban nem elérhetõ, ezt bárki ellenõrizheti. S akkor tessék megpróbálni az ortodox.info.ro-t…

Kategória: Ez Románia, megáll az ész! | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?