Koronapló (10)

Hurrá, jubileum, elértük a tízes számot. Akkor meg illik ez alkalommal valami pozitívat mondani. Erre kiváló alkalmat adott egy szakember, ami nemrég egyik tévécsatornán arról beszélt, hogy milyen feltételekkel lehet az életet újraindítani a hónap második felében. Következzenek hát ezek, az eredeti megfogalmazásban:

  1. Temperatura angajatilor mãsuratã la intrare si la iesire
    Logikus gondolat! Elvégre egy láthatatlan ellenséggel van dolgunk, a dupla figyelmesség nem árt. Munkába bemenet azért kell lázat mérni, hogy aki netán beteg, az ne vigye be a vírust és ne fertõzze meg a munkatársait. Kifele meg gondolom azért, hogy ha netán a hosszú leállás alatt a vírus alattomosan befészkelte volna magát a munkahelyekre, készen arra, hogy a beérkezõ alkalmazottakra lecsapjon, akkor ez kimenet derüljön ki, s az emberek hazatérve ne fertõzzék meg a családot. Fõleg a nagymamát. Ez a dolog amúgy igen jól rímel arra a plakátra, ami a posta épületében (tehát bent) van kitéve a falra:
Plakát

A hetedik pontra gondolok. Azzal mondjuk van egy is gond, mert az ember bemegy, s amint ott van, rögtön azzal szembesül, hogy valamit még a bemenet elõtt meg kellett volna tegyen, s ettõl persze kellemetlenül érzi magát. Már megint elmulasztott valamit, csalódást okozott az egészségéért mindent megtevõ hatóságoknak. Arról nem beszélve, hogy kint a bejáratnál (szerencsére) nincs kitéve fertõtlenítõ, így a felszólítás pont annyit ér.

2. Curãtenia la firme trebuie fãcutã pe tot parcursul zilei
Ez is igen jó gondolat, csak gratulálni lehet annak, aki kitalálta. Mi magyarok tudjuk, hogy a tisztaság fél egészség. Ha pedig valakit netán zavarna a munkában, hogy a takarítónõ egész nap ott zúgatja mellette a porszívót, az magára vessen. Vagy vegyen magának füldugót.
Illetve egy kicsi gond csak van ezzel is. Az ugyanis bizonyos szempontból pazarlásnak tûnik, hogy a takarítónõ a munkaidõ lejárta után is, folyamatosan takarítson, hisz logikusan akkor már senki nem szemetel. No meg a cégek költségeit is valamivel meg fogja emelni, hogy egy csomó takarítónõt kell alkalmazzanak, mert a meglévõktõl nem lehet elvárni, hogy ezután három váltásban folyamatosan munkában legyenek. Ugyanakkor az is megeshet, hogy ezzel a módszerrel akarja a kormány a munkanélküliséget visszaszorítani. Akik eddig pincérként, mozigépészként, idegenvezetõként dolgoztak, azoknak bár egy része most elmehet takarítónak. S akkor még nem beszéltünk az átmenetileg bevétel nélkül maradt elõadómûvészekrõl, zenekarokról, stb. Tehát végül is jó gondolat ez!

3. Angajatorii trebuie sã decalaze programul angajatilor
Tökéletes! A távolságtartás a betegség megelõzésének a kulcsa. Ennek szellemében például a cégvezetõ mehet dolgozni a délelõtt váltásban, a titkárnõje meg a délutániban. Ezzel a módszerrel a munkahelyi flörtölés is ki van küszöbölve, ezért gondolom a fõnök-feleségek maximálisan támogatni fogják.
Aztán ott vannak termelõ-részlegek, ahol futószalagon végzik a munkát. Kész életveszély. Úgy kell szervezni, hogy minden második ember délelõtt, s a több meg délután menjen dolgozni. Így a távolság a munkások között egybõl duplájára nõ, a vírus meg hoppon marad! Megeshet, hogy ennek következtében a végtermék valamennyiben különbözni fog a korábban megszokottól (hogy példát is mondjak: megjelennek a piacon olyan autók, amelyekben ülések vannak, de kerekeik nincsenek, s olyanok is, amelyeknek van kerekük, de ülés nincs bennük), de ne legyünk túl igényesek, be kell látni, hogy ez a helyzet áldozatokat követel.

4. Va fi nevoie de suplimentarea transportului de suprafatã
Na ez a legjobb! Hogy a munkahelyekhez mi köze van arra nem tudok rájönni, de egy biztos: ettõl Iohannis garantáltan dührohamot fog kapni, annak pedig most mi magyarok csak örvendeni tudunk. Mert a legszebb öröm … tudjuk… Mondom ezt azért, mert még csak pár napja mondta villámló szemekkel, hogy amíg õ elnök, addig a magyarok nem viszik sehova Erdélyt, erre jön valaki, s ezt egyenesen meg akarja könnyíteni. Éppen ezért nyilván ezt az intézkedést is szívbõl támogatom, s remélem, hogy valóban bevezetik és élni tudunk vele.

Végezetül, annak a szellemében amire már tettem utalást korábban (hogy ne csak kritizáljuk a vezetõket, hanem próbáljunk nekik segíteni), teszek én is egy javaslatot, ami a légi szállítást illeti: Nyilván ott is be kell vezetni valamiféle intézkedéseket a távolságtartás végett, s azok eredménye az lesz, hogy kevesebb ember fér majd el egy gépen, aminek egyenes következménye az lesz, hogy megemelkednek az árak. Ezt valamennyire lehetne kompenzálni azzal, hogy nem engedik felszállni a gépre azokat, akik amúgy se vesznek jegyet, csak a helyet foglalják. Így fizetõ utasokat lehetne elhelyezni a pilótafülkékbe meg a többi személyzeti részre. S hogy az utasok mégse maradjanak kiszolgálás nélkül, egy sarokba el lehet helyezni pénzbedobós étel- meg ital-automatát. Örvendek, ha segíthettem!

Kategória: Ez Románia, megáll az ész!, Mindennapjaink a 21. században | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?