Koronapló (11)

Alig vagyunk túl a jubileumi tízes számon, megint egy jelentõségteljes következik. Tudják, a foci… Tizenegyes, tehát a büntetõ. Mert kerülgethetjük mint koronavírus az idõsotthont, de nem lehet míg a világ elhallgatni, hogy nem csak Bukarestben vannak gondok, találkozunk (sõt, nap mint nap) idehaza is … khm, khm … nem megfelelõ minõségû vezetõkkel. Akikrõl eddig is tudtuk amit tudtunk, de most aztán megmutatták!

Itt van például megyén elnöke, a “Hargita megye tanácsa” reklámügynökség vezérigazgatója, akinek a megyében a legnagyobb okostelefonja van (akkora, hogy kézben nem is tudja fogni, a falra kellett szerelje). Na õ ezúttal is kitett magáért. S itt most következhetne egy igen jól dokumentált, újságcikkekkel, dokumentumokkal és videókkal megspékelt értekezés, de nem következik csak pár felvillantott kép, mert az illetõ többet nem ér, inkább hasznosabb dolgokkal töltöm az idõmet. Tehát:

Adott pillanatban volt a megyében három PCR teszt-készülék, amelyekkel a hírhedt vírust lehetett azonosítani. Egyenként több mint száz tesztet lehetett végezni velük naponta. Aztán az egyik elromlott. Még szinte vadonatúj volt, az állam tulajdona. Maradt kettõ, egy Csíkszeredában, egy Székelyudvarhelyen. Erre hõsünk (?) szökött, és némi trükközéssel (ezt õ maga vallotta be) adott egy nagyobb összeget a megye pénzébõl az állami intézménynek, hogy vegyen egy új tesztert. Elvégre szegény államnak nincs pénze, hát egy ilyen gazdag megye mint a mienk ilyenkor a zsebébe nyúl és segít. Ha pedig az állam másnap úgy dönt, hogy arra a készülékre más megyében van szükség, akkor fogja és vigye Isten hírével, a székely nem irigy fajta, köztudott. Az valahogy nem jutott eszébe, hogy ha szükség van teszterre s a megyének van pénze, akkor vehetett volna a megyei kórháznak is, mert az saját intézmény.

Telt múlt az idõ, s mivel az illetõ olyan fajta aki figyel az emberekre, gondolta felül arra a vonatra, amelyik arról szól, hogy többet kellene tesztelni. Történt mindez az után, hogy a hatóságok változtattak az addigi eljáráson, s úgy döntöttek, hogy többet tesztelnek. Látva a félig nyitott ajtót, hõsünk dörömbölni kezdett rajta, hogy ez nem elég, még annál is többet kellene tesztelni. S hogy mondandója nyomatékosabb legyen, azt is elõadta, hogy az mégis csak tûrhetetlen, hogy most, amikor már több kategóriát tesztelnek mint korábban, a megyében ez még mindig csak napi maximum negyven tesztet jelent. Hoppá! Egy teszt-készülék nem egészen fele kapacitása lefedi a megye szükségleteit?! Így már rögtön érthetõ, hogy gyorsan-gyorsan meg kellett venni a harmadikat is. Elnézést, bocsánat, szégyellje magát mindenki, aki azért rossz szóval illette a megye elejét!

Aztán ott volt a kórházak szûkös kapacitása, ami garantáltan elégtelen lett volna, ha a beígért sok tízezer beteg egyszerre csak kopog az ajtókon. Beindult hát a szocialista munkaverseny az ideiglenes kórháza terén. Kezdõdött Bukarestben holmi sátrakból összerakott tábori kórházzal, de hõsünknek a példa nyilván az anyaország. Ha ott konténer-kórház, hát neki is olyan kellett. S lett. Az eredményt mindenki láthatja, sok-sok fénykeppel megspékelt lelkes tudósítások jelentek meg a sajtóban is. Nem vagyok a terület szakértõje, ezért csak hozzávetõleg mondom, hogy egy tíz ágyas, kb. fél margarétás panzió szintjét üti. Talán. Azt is elmagyarázta videóban, hogy 1. az ilyen építménynek nem kell építési engedély; 2. sürgõsség esetén el lehet kezdeni az építkezést engedély nélkül is; 3. folyamatban van az engedély beszerzése (a szimpatikus változat aláhúzandó). Igaz, hogy errõl a mûemlékvédelmi hatóságnak egészen más a véleménye (tekintve hogy valakik galád módon egy mûemlék-épületet húztak fel a konténer-kórház mellé), de aki nem vesz el az ilyen részletekben, aki tudja, hogy az egészség mindennél fontosabb, az bátran foglalja imáiba hõsünket. Az senkit ne zavarjon, hogy a jóslatok nem váltak be, s immár napok óta egyetlen igazolt koronavírusos beteg sincs egész Csíkban (pedig kettõ már volt!!), az a néhány is akiket kitartó munkával sikerült felkutatni két hónap alatt a megyében szinte mind udvarhelyszéki. Távol áll tõlem, hogy tippeket akarjak adni, de megeshet, hogy ma-holnap az lesz a hír, hogy a konténer-“kórházat” átköltöztetik Udvarhelyre, mert ott nagyobb szükség van rá. Épp csak azt kell még eldönteni, hogy melyik mûemlék-épület mellé helyezzék el…

Kategória: Ez Románia, Kampány-ügyek, megáll az ész!, Megyei ügyek, Mindennapjaink a 21. században, Politika | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?