Nem csak jogosan elvárható, hanem érdemes is

Ha valakit/valakiket egy közösség vezetõjéül/vezetõiül választ, akkor az nyilván megtiszteltetés, de ugyanakkor feladat is. Tõlük joggal várható el például az, hogy az adott közösség érdekei és jogai mellett kiálljanak, azokat védelmezzék. Ilyen jogok a magyarok által lakott településeken például azok, amelyeket az Alkotmány 6. cikkelye garantál (az etnikai, kulturális és nyelvi önazonosság megõrzése és kifejezése). Ide tartoznak azok a dolgok, amiket egy sovén (immár) parlamenti képviselõ évek óta módszeresen támad, a (mondjuk ki) hasonlóan sovén (tisztelet a ritka kivételnek) bírók hathatós támogatásával. Az általa megnyert perek pedig sajnos kialakították azt a közvélekedést, hogy hiába minden, neki mindig igaza lesz, ezért nem érdemes idõt és energiát fektetni abba, hogy felvegyük vele a harcot. Márpedig ez a hozzáállás két okból is téves és káros.
Elsõsorban azért, amit fennebb már említettünk: jogos elvárás a választott vezetõkkel szemben, hogy álljanak ki az õket megválasztók jogai mellett. Ez még akkor is igaz, ha a várható eredmény nagyon is kétes, egyszerûen azért, mert – mint köztudott – elvett jogokat kitartó munkával van esély visszaszerezni, de ha egy jogról önként mondunk le, akkor az végleg elveszett. Ha tehát egy választott vezetõ (vagy testület) tudatában van annak, hogy egy felszólításnak nincs jogalapja, akkor annak a felszólításnak nem szabad eleget tegyen, az igaza mellett ki kell álljon. Évek óta pedig azt is tudnia kell, hogy ebben számíthat a Székely Figyelõ segítségére, ugyanis ez az egyik legfontosabb tevékenységünk, ráadásul jó eséllyel igaz, hogy nekünk áll a rendelkezésünkre a legátfogóbb ismeret-anyag ezen a téren.
Másodsorban – s ezt is nem gyõzzük ismételni – téves az a vélekedés, hogy az illetõ mindig nyer. Ez valamikor rég így volt, de azóta változott a helyzet, szerénytelenség nélkül állíthatjuk, hogy annak is köszönhetõen, hogy összegyûjtöttük az említett tudásanyagot, s azt használjuk is. Ezt bizonyítandó álljon itt egy kimutatás azokról az (általunk ismert, de nem feltétlen általunk képviselt) ügyekrõl, amelyekben az illetõ (vagy valaki más, pl. egy prefektus) az elmúlt években veszített:

Ha pedig ez valakinek nem lenne elég, akkor tegyük hozzá, hogy folyamatban van további 7 ügy, amelyeket alapfokon az illetõ elvesztett, tehát akár a közeljövõben is bõvülhet a fenti lista.
Természetesen nincs két egyforma ügy és sok múlik az adott ítéletet meghozó bíró személyén is, de attól ezek még tények, amiket érdemes szem elõtt tartani.
Befejezésképpen a nagyobb nyomaték kedvéért megismételjük: bárki bármilyen felszólítást kap ettõl az embertõl (vagy bárki mástól, pl. egy prefektustól) ami a nyelvi, etnikai vagy kulturális jogainkat sérti, az forduljon bizalommal hozzánk (szekler.monitor@sic.hu) és mi segítünk. Bíztatásképpen pedig a fenti listát ezután újra és újra közzé fogjuk tenni, frissített, az újabb eseteket is tartalmazó változatban.

Kategória: Felhívás, Tájékoztatás, vélemény | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük