Ki menjen börtönbe?

A napokban jelent meg az a hír, hogy egy törvénytervezet szigorú büntetést – akár börtönt is – helyez kilátásba azon szülõknek meg tanároknak, akik “osztálypénzt” meg hasonlókat merészelnek gyûjteni. Elgondolkoztató…
El tudom persze képzelni azt, hogy vannak olyan helyek is, ahol az iskola vezetõsége kötelezõvé teszi a tanulók számára a rendszeres befizetést, s az összegyûlt pénzzel nem számol el tisztességgel. Az esetek döntõ többségében azonban az van, hogy látva azt hogy az iskolából alapvetõ dolgok hiányoznak, a szülõk önkéntes alapon adakoznak, hisz nem mindegy nekik hogy gyermekeik milyen körülmények között tanulnak. De bármi legyen a helyzet, erõszakkal sehol senkitõl nem vesznek el pénzt, ki-ki önként fizet be, a törvényesen megkeresett, az állam által alaposan megsarcolt jövedelmébõl. Akkor meg enyhén szólva is badarság ezeket az embereket börtönnel riogatni, hisz mindenkinek szuverén joga úgy elkölteni a jövedelmét, ahogy azt a lelkiismerete diktálja.
Ezzel szemben érdemes az egész kérdést egy másik szemszögbõl megvizsgálni. Ugyanis létezik egy törvényes elõírás, miszerint az ország éves költségvetésének a 6%-át az oktatásra kell fordítani. Nem nehéz kitalálni, hogy ez is egyike azon elõírásoknak, amelyekre a hatóságok fittyet hánynak. Tudomásom szerint az idén (is) kevesebb mint 4% jut az oktatásra, vagyis kevesebb mint 2/3-a a törvényesnek. Gondoljunk csak bele, hogy vajon lenne-e szükség ama kárhoztatott gyûjtésekre, ha holnaptól másfélszer annyi pénz jutna az iskoláknak? Az éves költségvetés tervezetét a kormány készíti el, majd a költségvetést a parlament szavazza meg, s az elnök hirdeti ki. Ilyen körülmények között sokkal megfontolandóbb lenne olyan törvényt hozni, hogy börtönbüntetés jár annak a miniszternek, képviselõnek és szenátornak, illetve államelnöknek, amelyik beterjeszt, elfogad vagy kihirdet olyan költségvetést, ami az oktatásra kevesebb mint 6%-ot ír elõ. Szülõ az országban több millió van, tehát már csak a börtönök zsúfoltsága miatt is praktikusabb lenne ez a megoldás, mert ha ilyen törvényt hoznának, akkor azt vagy nem tartják be (ami csak pár száz új lakót jelentene a börtönökben), vagy betartják, s akkor garantáltan annyi pénz jut az iskoláknak, hogy feleslegessé válik mindenféle osztálypénz gyûjtése.

Kategória: Államérdek, Ez Románia, Mindennapjaink a 21. században, Politika | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?