Ezt is megértük

Tegnap Csíkszeredában a rendõrség elkobozott egy székely zászlót. Az esetrõl beszámolt a sajtó és nyilván igen nagy visszhangot váltott ki a közösségi oldalakon is. Nyilván felháborító ami történt, de ugyanakkor ez egy premier is, ugyanis a rendõrség szóvivõje ezt nyilatkozta:
“a 2015/141-es jogszabály értelmében kihágásnak minõsül a zászlófelvonás”.
Ha valaki nem tudná, ez a sokat és méltán vitatott zászlótörvény, amirõl még tervezet korában az RMDSZ képviselõi azt állították, hogy majd megoldja a székely zászló használatának a problémáját, amit testületileg megszavaztak, s aminek az elfogadását nagy üdvrivalgással fogadták.
Tették ezt annak ellenére, hogy a Székely Nemzeti Tanács idõben figyelmeztetett a veszélyre, amit ez a kezdeményezés jelent közösségünk számára: Nem is egyszer, hanem kétszer is, ekkor meg ekkor.

Egy év sem telt el a törvény kihirdetése óta, s máris ilyen csattanós bizonyítékkal álltak elõ a hatóságok. Ugyanis a törvény eleve zavaros és általános megfogalmazás kiválóan alkalmas arra, hogy visszaéléseket legitimáljanak vele. Kifejezetten árulkodó ilyen téren az, hogy a törvény elõírásainak nem megfelelõ (így általában; hogy miben nem felel meg, azt az intézkedõ hatóság majd eldönti) zászlókat elkobozzák.

S hogy a kép teljes legyen, túl a törvény általános és homályos voltán, a tegnapi rendõrségi akció legitimálásához még kellett egy dolog, amit a megye mindenható Elnöke kínált tálcán: hogy lehessen a székely zászlót a törvény elõírásainak nem megfelelõ önkormányzati zászlónak tekinteni. Hogy értse mindenki jól: az RMDSZ aktív szerepet játszott abban, hogy megszülessen a helyi zászlók törvénye. Aztán Borboly Csaba elõterjesztésére Hargita megye önkormányzata azt javasolta a kormánynak, hogy legyen a megye zászlaja a székely zászló. A kormány ezt a kezdeményezést tudomásul vette, de nem hozott róla határozatot. S nem is fog, mert ez így tökéletes állapot, mert általa a székely zászló egy olyan önkormányzati zászló lett, ami nem felel meg a törvény elõírásainak (mert a kormány még nem hagyta jóvá). Ettõl a perctõl kezdve bárhol és bármikor fel lehet lépni ellene, hivatkozva a helyi zászlók törvényére. Lehet osztogatni a büntetéseket, illetve lehet elkobozni a zászlókat. Közintézményrõl, közterületrõl, magánházról, bárhonnan. Köszönjük RMDSZ, köszönjük Elnök Úr! Ez önmagában megér egy újabb mandátumot a megye élén, hisz csak az teremti meg e lehetõségét annak, hogy további hasonló “eredményeket” lehessen elérni. Még csodálkozik valaki, hogy ama hivatali visszaélési per egy helyben topog? Bolondok lennének a román hatóságok, hogy rácsok mögé dugjanak egy olyan embert, aki ekkora szolgálatokat tesz nekik!

Kategória: Államérdek, Ez Románia, Politika, RMDSZ | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?