Szövegértési gondok?

Lassan három éve annak, hogy a bukaresti törvényszék három bírája elfogadta azt az ítéletet, amibõl itt van egy jellemzõ részlet:

decizie-2512-2013-2

A pirossal aláhúzott részek szépen példázzák azt a meggyõzõdést, hogy van államnyelv meg holmi alacsonyabbrendû nyelvek, melyek puszta használata megvetendõ, sõt büntetendõ dolog, amiért méltán róják ki a lehetõ legnagyobb büntetést.
Látva ezt a viszonyulást panaszt tettem a Diszkriminációellenes Tanácsnál, azt kérve, hogy állapítsák meg, hogy a bírók diszkrimináltak és büntessék meg õket.
A Tanács amint megkapta a panaszt rögvest felvetette, hogy illetéktelen ebben az ügyben eljárni, mert bírói ítéleteket csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg. Leírtam nekik szépen, alaposan, közérthetõen, hogy nem az ítélet megváltoztatását kérem, hanem azt, hogy büntessék meg azokat, akik diszkriminálnak. S mi lett az eredmény: a Tanács úgy döntött, hogy illetéktelen, mert a bíróság ítéletét csak egy fellebbviteli bíróság változtathatja meg.
Ezt nyilván nem fogadhattam el, s a Tanács határozatát megtámadtam a bíróságon, azt kérve, hogy a bíróság érvénytelenítse a határozatot, tárgyalja le érdemben a panaszt és büntesse meg a diszkriminációt elkövetõket. A keresetben külön kihangsúlyoztam, hogy felfoghatatlan módon a Tanács félreértette a kérésemet, s ugyan egyértelmûen kihangsúlyoztam, hogy nem az ítélet megváltoztatását kérem, mégis úgy határozott, hogy nem illetékes az ítéletet megváltoztatni.
Ugyanezeket szóban is elõadtam a bíróságon, ott is külön kitérve arra, hogy tudom, hogy egy ítéletet csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg, de én nem is ezt kérem, hanem azt, hogy a bírókat büntessék meg, azért, mert diszkrimináltak.
A tárgyalás április negyedikén volt, tehát legkésõbb május (30 napon belül) negyedikén kézhez kellett volna kapjam az ítéletet. Ez nem pont így esett, beletelt 70 napba, míg a postás meghozta. Kibontom, olvasom. Románia témájában edzettebb olvasóim gondolom egybõl kitalálták, hogy miképpen szól: hiába kértem a Diszkriminációellenes Tanácstól hogy változtassa meg a bukaresti törvényszék ítéletét, mert egy bírói ítéletet csak egy fellebbviteli bíróság változtathat meg. Tehát a Diszkriminációellenes Tanács helyesen döntött, amikor illetékesség hiányában is tárgyalta a panaszomat.

Kategória: Ez Románia, igazságszolgáltatás Romániában, megáll az ész! | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?