Csíkdánfalva – DT: 1 – 1

Csíkdánfalva az elsõ olyan székelyföldi települések egyike volt, amelyiket az idõközben képviselõvé avanzsált sepsiszentgyörgyi megélhetési román (akit immár teljes joggal lehet így nevezni, mert abból él, hogy éveken át a románokat ért elképzelt jogsértések miatt zaklatja a magyar elöljárókat, így szerezte azt az ismertséget, ami a parlamentbe juttatta) “megtisztelt” azzal, hogy belekötött a községháza homlokzatán található magyar feliratba. Történt ez 2015-ben, s ahogy abban az idõben lényegében borítékolható is volt, veszített. Nem azért, mert nem volt igaza, hanem azért, mert a romániai bírók jelentõs része olyan amilyen, például hajlamos a törvényeket látszólag lelkiismeret-furdalás nélkül megszegni. S ezzel máris egy – nullára vezetett DT.
Ezek után akár nagyon furcsának is nevezhetõ, hogy évek teltek el úgy, hogy az épület másik szárnyának a homlokzatán továbbra is ott volt a – horribile dictu – csak magyar nyelvû “Vendégház” felirat. Azonban 2021-ben annak is eljött az ideje, DT panaszt tett ellene a Diszkriminációellenes Tanácsnál. A Tanács pedig döntött, meglepõ módon elutasítva a panaszt azzal, hogy az nem közintézmény, tehát nem vonatkozik rá a közérdekû feliratokról szóló jogszabály. Emberünk persze ezt nem hagyta annyiban, bírósághoz fordult, kérve az ODT határozat érvénytelenítését. Az ügyben eljáró Bukaresti Táblabíróság pedig alapos vizsgálat (melynek során mindenféle iratot meg adatot bekért a község polgármesterétõl) és hosszas mérlegelés (azaz négyszeri halasztás) után így döntött. A mérkõzés állása tehát immár 1 – 1.

Ugyan ez a határozat még nem jogerõs, de ismerve a tényállást meg a már létezõ két pozitív határozatot, jó esély van arra, hogy egy esetleges fellebbezést a Legfelsõ Bíróság elutasítson. A magunk részérõl azon leszünk, hogy ez így történjen.

Kategória: Tájékoztatás | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük